Normen voor informatiebeveiliging door bedrijven

Normen voor informatiebeveiliging door bedrijven

0 Door

Informatiebeveiliging is een hot topic en van levensbelang voor ondernemers die met gevoelige data werken. Dit systeem kan een gerichte aanval op de IT-systemen voorkomen, maar ook verhinderen dat er een datalek ontstaat door de acties van een nonchalante werknemer. Een goede beveiliging omvat onder andere procedures voor het omgaan met data, up-to-date veiligheidssoftware en een plan voor crisisbeheersing. Een onderneming die alle kwetsbaarheden binnen zijn bedrijf voldoende heeft afgedicht, kan één van de nationale en internationale certificaten voor informatieveiligheid verkrijgen.

Zelf uw informatiebeveiliging naar een hoger niveau tillen? Een bedrijf als digitrust.nl kan u hierbij helpen.

Wat wil informatiebeveiliging precies zeggen?

Informatiebeveiliging is het complete systeem van maatregelen en procedures binnen een organisatie dat kwaadwillig gebruik van bedrijfsinformatie verhindert. Dit systeem beschermt bedrijven en hun klanten tegen criminele activiteiten zoals hacks, ransomware en phishing, en tegen datalekken. Vanzelfsprekend kunnen die grote gevolgen hebben, en behalve een financiële strop ook de reputatie van de betrokken ondernemer ernstige schade toebrengen. Een degelijke informatiebeveiliging werkt niet alleen preventief tegen dit soort kwaadwillige praktijken. Het kunnen tonen van een veiligheidscertificaat maakt een bedrijf ook een aantrekkelijkere partij om mee samen te werken.

Welke normen voor informatiebeveiliging zijn er?

Een bedrijf dat een voldoende hoog niveau van beveiliging biedt, kan zich laten certificeren volgens twee normen. De belangrijkste normen voor informatiebeveiliging zijn de ISO 27001 norm en de NEN 7510 norm. De eerste is een internationaal keurmerk voor databeveiliging die beschikbaar is voor elke organisatie. De tweede is een norm die specifiek ontwikkeld is voor de gezondheidszorg, waar veel gevoelige patiëntinformatie beheerd wordt. Beide certificeringen worden getest door middel van een onafhankelijke toetsing door een bevoegd bedrijf. Er zijn nog verder een aantal verouderde certificeringen voor informatiebeveiliging in omloop.

Welke bedrijven hebben een certificaat nodig?

Binnen de meeste sectoren is het niet noodzakelijk voor ondernemers om een certificaat voor dataveiligheid te kunnen tonen. Het is vaak wel een uitstekende manier om u te onderscheiden en een concurrentievoordeel te behalen op niet-kwalificerende bedrijven. Sectoren waarin wél een getoetst niveau van dataveiligheid wordt verlangd zijn de gezondheidszorg, de overheid en de financiële sector. Om in deze branches actief te worden is het in de praktijk essentieel om een ISO 27001 óf een NEN 7510 certificering te bezitten. Een ondernemer kan zelf een plan van aanpak opstellen om aan deze normen te voldoen. Maar het is vaak eenvoudiger om een B2B-bedrijf dat gespecialiseerd is in informatiebeveiliging in te schakelen. Deze bedrijven voeren het gedeeltelijke of volledige certificeringstraject voor andere ondernemers uit.